Тваринництво

Інкубаційні індичі яйця охолоджують за підвищення температури на поверхні

В інкубаторах типу «Універсал» діапазон коливань температури в інкубаційній шафі повинен бути в межах ±0,3 °С, вологості – 53-59%, пише журнал «Наше птахівництво».

Тому слід що дві години вимірювати температуру на поверхні індичого яйця кутовим ртутним термометром або датчиком із інфрачервоним випромінюванням, ураховуючи, що коливання температури по діагоналі шафи можуть сягати ±1,5-2 °С, а інколи й більше. При цьому температура на поверхні яйця з 1-ї по 13-ту добу повинна бути в межах 37,5-38 °С; на 14-23-ту добу інкубації – 38-38,5 °С та з 23-ї по 25-ту добу – 38,5-39 °С.

У разі підвищення температури на поверхні індичого яйця слід охолоджувати. При цьому враховувати, що після маніпуляції температура на головному термометрі повинна відновитися через 40-50 хвилин.

Крім того, фахівці рекомендують двічі робити повітряне охолодження індичих яєць після 15-ї доби інкубації до перенесення на вивід. Тривалість охолодження – від 15-20 до 30-40 хвилин за збільшення температури на поверхні шкаралупи вище за 38,6 °С. Глибоке охолодження протягом 1-1,5 годин за другого овоскопування. При цьому в першому випадку температура на поверхні яйця не повинна падати нижче 30 °С, а за глибокого охолодження – 28 °С.

Як повідомлялося, результати інкубації індичих яєць можна покращити і підвищити відсоток виводу кондиційного життєздатного молодняку.