За додавання сапропелю скорочуються витрати на 1 кг приросту маси перепелів
За введення сапропелю до складу комбікорму перепелів жива маса птиці у 42-денному віці з дослідних груп була на 2,33-3,5% більшою проти контрольної групи.
Про це свідчать результати дослідження на перепелах породи Фараон із добового до 42-денного віку, пише журнал «Наше птахівництво».
Птиці дослідних груп до складу збалансованого комбікорму додатково вводили сапропель кількістю 10-12%.
Перепелів утримували в клітковій батареї, умови утримання у всіх групах були ідентичними. За весь період вирощування збереженість перепелів дослідних груп (99,5-100%) перевищувала контроль на 1,5-2%.
Додавання 10% і 12% сапропелю до складу корму зменшило його споживання на 3,5% і 1,33% та скоротило витрати на 1 кг приросту живої маси на 6,78% і 3,52% відповідно.
Використання сапропелю в годівлі перепелів підвищило їхню м’ясну продуктивність. Перепели дослідних груп перевершували однолітків контрольної групи за масою патраної тушки на 4,13-6,19%, за забійним виходом – на 1,33-1,98%.
У тушках перепелів дослідних груп містилося більше їстівних частин на 0,88-2,71%. Загальна маса м’язів, як порівняти з контролем, була більшою на 1,3-3,3%.
М’ясо перепелів, які отримували сапропель, було кращим і за хімічним складом і енергетичною поживністю.
Результати іншого дослідження продемонстрували позитивний вплив на продуктивність перепілок-несучок породи Фараон (з 43-денного до 182-денного віку) додаткового введення 10% сапропелю до основного раціону. Так, несучість на середню несучку збільшилася на 8 яєць (або 7,92%), інтенсивність несучості – на 6,18%, маса яєць зросла на 0,65 г (4,97%).
При цьому середньодобове споживання корму знизилося на 1,2 г (3,72%), витрати корму на 10 яєць – на 0,08 г (14,53%). Жива маса перепілок-несучок у 182-денному віці дослідної групи була на рівні контрольної. Рентабельність виробництва племінних яєць за згодовування сапропелю була вищою на 35,4%, як порівняти з контролем.
Як повідомлялося, сапропель покращує м’ясні якості гусей.
Нагадаємо, близько 560 підприємств в Україні вирощують перепелів.