Овочі-Ягоди-Сад

Боротьба з плодожеркою на волоському горісі вимагає 2-3 обробки

Боротьба з плодожеркою на волоському горісі вимагає 2-3 обробки

За вегетацію волоського горіху потрібні 2-3 обробки при виявленні пошкоджень ядра плодожерками — ця група комах завдає значної шкоди.

Про це йдеться в матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».

Проти гусениць яблуневої плодожерки, що перезимували, в умовах Лісостепу і Полісся перше обприскування проводять орієнтовно в першій половині червня. На півдні розвиток шкідника відбувається на 10-15 днів раніше, відповідно і обробки роблять раніше.

Дерева обприскують одним з інсектицидів – Версар, Вамп 200 ВП, Бомбардир ВГ, Талстар, Террахлор 480 КЕ, Каліпсо 480 СК, Нурел Д, Матч 050 ЄС КЕ, Люфокс 105 ЄС Ке, Рімон Ке. Препарати неонікотиноїдної групи зберігають токсичну дію 21 день, фосфороорганічні – 10-14 днів. Останні три відносяться до групи регуляторів росту і розвитку комах і токсичні проти шкідників більш тривалий термін в порівнянні з неонікотиноїдами – 28-30 днів.

Інтервали між обробками складають 21, 14 або 28-30 днів. На півдні і в Закарпатській області, де плодожерка літає все літо і до жовтня місяця та сильно пошкоджує плоди, проводять четверту обробку.

«Якщо після проведення зазначених обприскувань шкідливість плодожерки не буде перевищувати 1-2% пошкоджених плодів, то в наступному році, в залежності від зони, кількість обприскувань зменшують до 2-3», – радить Ігор Шевчук, кандидат сільськогосподарських наук з Інституту садівництва НААН.

Читайте також: Інсектициди на горісі застосовують після обстеження рослини