Овочі-Ягоди-Сад

Мадекс Твін® ефективно долає грізних шкідників саду — яблуневу й східну плодожерку

Мадекс Твін® — інструмент мудрого садівника

Мадекс Твін® ефективно долає грізних шкідників саду — яблуневу й східну плодожерку, безпечний для людей та корисної ентомофауни й не накопичується у плодах

Застосування у рослинництві й, зокрема, у багаторічних плодових насадженнях інсектицидів широкого спектра дії призвело до того, що шкідники плодових набули перехресної резистентності до основних діючих речовин цих препаратів. Неселективна дія інсектицидів знищила у плодових агроценозах корисних комахентомофагів, які є хижаками й природними ворогами фітофагів. Наслідком стала аномальна активність фітофагів й наростання у плодових садах популяцій нетипових (вторинних) шкідників. Щоб розірвати замкнене коло, на плодових слід застосовувати інсектициди, до яких шкідливі агенти не здатні набути стійкості. Друга вимога до сучасних інсектицидів — щадне ставлення до корисної біоти (ентомофагів). Третю вимогу ставить ринок фруктів, на якому плоди, щоб за них можна було отримати гідну ціну, мають бути не лише привабливими й смачними, а й безпечними та не містити пестицидних слідів — залишків. Усім згаданим вимогам відповідає біопестицид Мадекс Твін®, діючим агентом якого є часточ ки вірусу гранульозу яблуневої плодожерки CpGV. Продукт має 100%-ве природне походження, адже віріони гранульозу яблуневої плодожерки виділено із популяцій східної плодожерки. Діючий агент Мадекс Твін® є ентомопатогенним бакуловірусом, що наявний у природному середовищі лускокрилих. 

Мадекс Твін® не чинить фітотоксичної дії на оброблювані рослини. Окрім клітин вірусу продукт містить лише харчові домішки. Відсутність синтетичних хімічних сполук дає змогу застосовувати Мадекс Твін® у екологічному садівництві та інтегрованій продукції плодів. Мадекс Твін® не лишає у плодовій продукції хімічних пестицидних залишків. Максимальний уміст допустимих залишків — MRLs для Мадекс Твін® не регламентований. Не містить ГМО. Мадекс Твін® не чинить негативного впливу на здоров’я комах, птахів, ссавців, водну й сухопутну фауну. Бакуловіруси безпечні для здоров’я людини.

Мадекс Твін® сумісний з більшістю інсектицидів, фунгіцидів і добрив. У баковій суміші необхідне рН 5–8,3, інакше білкова капсула вірусу руйнуватиметься й активний агент поступово втрачатиме дієвість. Мадекс Твін® не слід змішувати з мідьумісними продуктами, однак застосування препаратів міді за кілька днів до внесення Мадекс Твін® чи через кілька днів після на дієвість згаданого біоінсектициду не впливатиме. 

Вірусним часточкам властива природна ліпофільність (здатність речовини розчинятися в жирах), й це сприяє їх добрій фіксації на листковій поверхні, яка вкрита жирною восковою кутикулою. Завдяки цьому Мадекс Твін® стійкий до змивання вже через 3–4 год після внесення у плодові насадження у період їх вегетації. Мадекс Твін® не потребує додавання ад’ювантів (прилипачів та змочувачів) й готовий до застосування відразу з упаковки. 

Під час транспортування й зберігання Мадекс Твін® слід уникати температур понад +40 °C. Тимчасово неоптимальні умови зберігання допускаються на кілька днів під час транспортування або у кінцевого споживача безпосередньо перед внесенням препарату. За температури –18 °C, яка є рекомендованою для його тривалого зберігання, Мадекс Твін® має рідку форму і його можна застосовувати без попереднього розморожування. У разі зберігання за низьких температур Мадекс Твін® не втрачає якості після відкриття тари. 

Вірус гранульозу поміщений до протеїнової оболонки, яка захищає його від руйнівної дії довкілля (ультрафіолетових променів тощо). Розмір однієї вірусної часточки не перевищує 400 нм. 

Захисна дія у саду 

Личинки яблуневої та східної плодожерок активно харчуються частинами рослини, на які нанесено Мадекс Твін®, й поглинають розпилений вірус. Вірус ні часточки потрапляють у шлунок, де під дією рН > 10 білкова капсула, що оточує віріон, розчиняється. Вивільнившись, віріон уражує клітини кишківника. Генетична інформація вірусу додається до геному господаря й вірус розмножується, поступово уражуючи нові й нові клітини господаря. Уражень зазнають усі органи личинки, вона перестає живитися та гине. Після загибелі личинки у довкілля виділяється мільйони часток вірусу, і ними інфікуються нові особини з популяції. Лабораторними дослідами доведено, що для загибелі личинки першого віку достатньо одного поглинання однієї вірусної частинки (віріону). Доросліші личинки  гинуть не відразу й навіть ураженими здатні пошкоджувати врожай. Проте вони можуть передати латентну інфекцію наступному поколінню, яке розвивається слабшим. Під дією абіотичного чи біотичного стресу в цього покоління плодожерок вірус розвивається на повну силу та нищить його. 

Мішені 

Вірус гранульозу яблуневої плодожерки CpGV дієвий для боротьби з яблуневою та східною плодожерками. 

Яблунева плодожерка Cydia pomonella є найнебезпечнішим шкідником товарних яблуневих і грушевих насаджень у всіх країнах, де ці культури вирощують. Окрім яблуні й груші її найпоширенішими культурами-господарями є грецький горіх, мигдаль, абрикоса, айва, іноді персик, хурма. 

Яблунева плодожерка зимує лялечкою у тріщинах кори чи на ґрунті під рослинними рештками. Імаго виходять навесні, за перевищення порогу +18 °C відбувається спарювання (у вечірні години), самка відкладає до 300 яєць. За досягнення гусеницями п’ятого віку вони полишають плоди й переходять на штамб, де лялькуються й зимують. В умовах помірного клімату частина популяції іде на зимівлю вже після першого покоління. Пошкоджують плоди личинки, вгризаючись у м’якуш й проїдаючи хід до насіннєвої камери. 

Східна плодожерка Cydia molesta (Busck), синонім Grapholitha molesta, Laspeyresia molesta є головним шкідником товарних насаджень персика, нектарину й абрикоси. Наприкінці сезону кісточкових фруктів фітофаг часто мігрує у насадження зерняткових культур, де перед збором урожаю також здатен нанести суттєвої шкоди плодам. У деяких регіонах східна плодожерка здатна провести увесь цикл на альтернативних рослинах-господарях — яблуні, груші, вишні, сливі, айві. 

Східна плодожерка зимує лялечкою під рослинними рештками та у муміфікованих плодах. Імаго відроджуються незадовго перед цвітінням персика, самці раніше самок. Коли температура перетинає +15 °C, відбувається спарювання (здебільшого у вечірні години). Самки відкладають до 200 яєць — на гілках й нижньому боці листя. 

Личинки першого покоління східної плодожерки харчуються пагонами, у ранніх сортів персика можуть уражати плоди. Наступні покоління атакують однорічні прирости й недозрілі плоди, надаючи перевагу плодам мірою їх достигання. Пошкоджені личинками пагони всихають. Механічні пошкодження плодів є причиною розвитку грибної інфекції (гнилей). Після збору урожаю гусені мігрують на вторинні культури. 

Рекомендації із застосування препарату 

Щоб відбулося зараження, личинка має проковтнути віріон. Молоді личинки до інфекції чутливіші й швидше гинуть. Для найкращого контролю популяції східної і яблуневої плодожерок перший обробіток Мадекс Твін® слід виконувати до відродження гусениць та їх входу в плоди. Терміни відродження личинок прогнозують на основі суми ефективних температур у сезоні й інформації про настання фенологічних фаз фітофага у місцевості у попередні сезони. У разі значної популяції у насадженнях яблуневої або східної плодожерок на пікові відродження їхніх личинок унесення Мадекс Твін® рекомендовано поєднувати зі швидкодіючими ларвіцидами. Це потрібно, щоб запобігти численним зовнішнім пошкодженням плодів. 

Мадекс Твін® скорочує популяцію яблуневої і східної плодожерок у довготривалій перспективі. 

Оскільки вірус сприйнятливий до УФ-випромінювання, а плодові культури активно ростуть, у період відродження личинок обробітки саду Мадекс Твін® слід виконувати кожні 8 сонячних днів — ідеться про те, щоб повністю покрити листкову поверхню розчином препарату. Важливо. Два дні часткової сонячної активності прирівнюються до одного сонячного дня. Препарат рекомендовано вносити у пообідню пору або увечері. 

Мадекс Твін® успішно застосовується в інтегрованій системі захисту нарівні з хімічними та біологічними овіцидами, ларвіцидами та феромонами для порушення спарювання. Мадекс Твін® є біологічним інсектицидом й відповідає постанові ради ЄС щодо органічного виробництва (EC No 834/2007).  

Аліна Півень, Andermatt Biocontrol AG, Швейцарія

Ексклюзивний представник в Україні ТОВ «ЄФТ ПЛЮС»
+38 044 333 33 45, +38 067 505 51 21, +38 067 447 20 20
[email protected],
www.eftgroup.ua

Технічна підтримка на території України: Василь Бондаровський, +38 (096) 717-47-55, [email protected]

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ