Овочі-Ягоди-Сад

Фермерські огірки та томати охолоджують та знезаражують

Фермерські огірки та томати охолоджують та знезаражують

Тепличне господарство «Агрокоін» в селі Водяне Запорізької області не поспішає везти томати та огірки на ринки та розподільчі центри торговельних мереж, а сортує, пакує, охолоджує та знезаражує овочі озоном.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».   

«У 2017 році за допомогою Українського проєкту бізнесрозвитку плодоовочівництва (UHBDP) був побудований холодильник місткістю 80 т, а також пакувальна платформа, – розповів Андрій Чорний, власник «Агрокоін». – Відбувається все це приблизно так. Томати чи огірки, розпечені під сонцем іноді до 30 °С, збиральники складають у пластикові ящики й перевозять до сортувального складу. Там за температури 18–20 °С їх сортують й фасують по панетках і ящиках. Якщо в замовника є вимога охолодити овочі до певних температур, плоди переміщуються до камери прекулінгу, де упродовж 5 год рівномірно охолоджуються від 5 до 8 °С, залежно від типу продукції та її призначення».

Разом з охолодженням проводиться обробка озоном, який знищує бактерії, віруси, гриби та шкідників. До відправлення покупцю овочі зберігаються у холодильнику.

«Наразі холодильник і пакувальна платформа обслуговують лише потреби ТОВ «Агрокоін», хоча замислювалися як місце формування партій і підготовки до відправлення рефрижераторами продукції кількох виробників, у тому числі на експорт. Але через нецікаву для нас ціну вже два роки за кордон ми нічого не постачаємо», – поділився Андрій Чорний.

Читайте також:  Обробка огірків озоном збільшує їх термін зберігання до 22 днів