Овочі-Ягоди-Сад

Успішний овочівник розповів про живлення огірків

Одноосібний господар Ігор Сахно із села Козачі Лагері Херсонської області вирощує огірки в плівкових теплицях. Завдяки якісному догляду та живленню отримує врожайність на рівні 17–18 кг з м2.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

Господар має 10 плівкових теплиць по 4 сотки кожна, завширшки 11,5 м і завдовжки 40 м. У кожній теплиці висаджує по 10 рядів рослин, відстань між рослинами в ряду — 20 см. Огірки вирощує в монокультурі в два обороти, тож навантаження на ґрунт доволі значне. Отримувати гідні врожаю господареві допомагає система живлення.

«Живлення рослини потребують на всіх етапах розвитку, — зазначає фермер. — Важливо забезпечити рослині добрий старт, допомогти їй із формуванням урожаю й далі підтримувати стабільне плодоношення».

Для цього фермер використовує препарати, призначені для фертигації та живлення в закритому ґрунті. На початкових етапах росту, після пересаджування розсади на постійне місце в теплицю, для її кращого укорінення акцент традиційно робиться на фосфорі, застосовується добриво з формулою 10:50:05 + 2Mg. Після цього впродовж вегетації вносять добриво 20:20:20 + 1Mg — така формула допомагає рослинам краще нарощувати вегетативну масу, водночас забезпечує гарний розвиток кореневої системи. А 20% калію у формулі добрива стимулює розвиток і налив плодів. Коли рослини вступають у фазу повного плодоношення, в них різко зростає потреба в калійному живленні. Тож щоб її забезпечити, до завершення збирання врожаю застосовують добриво 10:8:42 + 1Mg. Добрива фермер вносить як із фертигацією, так і в бакових сумішах з пестицидами для листкового живлення. Але по листу працюють лише всередині вегетації, тобто препаратом із формулою 20:20:20 + 1Mg.

«Щодо частоти внесення, то в цьому питанні ліпше мати регулярний підхід, підживлювати рослини двічі на тиждень, — говорить господар. — Тоді вони розвиваються рівномірно, збалансовано. У періоди пікового плодоношення можна збільшити частоту підживлень, вносити добрива через день, але слід робити це зважено, контролювати вміст азоту в ґрунті, щоб не було надлишку. Адже немає сенсу витрачати гроші на те, щоб корисні елементи промивалися з водою. Взимку, перед початком сезону вирощування, ми робимо аналіз ґрунту, обчислюємо за стандартними формулами винос поживних елементів культурою і на підставі цих розрахунків визначаємо, скільки та яких елементів протягом вегетації буде потрібно рослинам. Крім того, раз на два роки вносимо органічні добрива».

Читайте також: Огірки у плівкові теплиці висаджують в лютому