Овочі-Ягоди-Сад

Сидерати в саду так само ефективні, як гній та компост

Сидерати в саду так само ефективні, як гній та компост

У районах, де річна сума опадів понад 500 мм, у молодих і плодоносних садах ґрунт у першу половину літа краще утримувати під чорним паром, а в другій половині міжряддя засівати однорічними культурами на зелене добриво – сидерати.

Про це на сторінках журналу «Садівництво по-українськи» розповіла Варвара Волошина, спеціалістка Дослідної станції помології ім. Л.П. Симиренка ІС НААН України.

«Ефективність зеленого добрива відповідає гною, компостам і іншим органічним добривам., – наголосила Варвара Волошина. – Користь від сидератів збільшується, якщо вони є добрими медоносами». 

Вона зауважила, що для доброго розвитку сидеральних культур треба багато води, тому сіяти їх треба тільки тоді, коли ґрунт досить вологий. Перед сівбою в інтенсивних садах ґрунт обробляють в одному напрямку культиваторами чи дисковими боронами на глибину 8-12 см.

Варвара Волошина радить наступні норми висіву: люпину – 200- 225 кг/га, гірчиці – 20, фацелії – 15 кг/га. Найкращі строки сівби сидератів: для люпину і фацелії в період від 1 до 10 липня, гірчиці – 15 липня – 10 серпня.

Заорюють сидерати в період квітування, а при вологій погоді – пізніше або залишають до весни. Мінералізація заораної маси починається при температурі ґрунту +10°С.

Читайте також: Для садів найдоцільнішою є органо-мінеральна система удобрення