Додавати жир у раціон птиці треба з обережністю
Основним джерелом енергії в раціонах птиці є вуглеводи – головним чином крохмаль зернової сировини. Але для балансу енергії в корми вводять її висококонцентровані джерела – жири рослинного й тваринного походження, пише журнал «Наше птахівництво».
Крім енергетичної функції, ці поживні речовини виконують роль провідників жиророзчинних вітамінів в процесі всмоктування в тонкому кишківнику і є джерелами незамінних жирних кислот.
Водночас слід обережно підходити до додавання жиру в раціон птиці. Надмірна його кількість у раціоні призводить до жирової діареї (стеатореї), а також до утворення в організмі нерозчинних сполук із мінеральними речовинами – такими, як кальцій і залізо, що провокують у птиці різного віку рахіт, остеомаляцію, анемію.
Нагадаємо, жир, що вживає птиця, впливає на соковитість її м’яса.