На ефективність вапнування впливає відношення культур до реакції ґрунту
Під час складання плану вапнування ґрунту важливо врахувати відношення сільськогосподарських культур до реакції ґрунту, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Для різних культур оптимальні значення кислотності різняться.
Ячмінь, кукурудза, пшениця, бобові, соняшник вподобають слабокислу й нейтральну реакцію рН 6–7.
Для таких культур, як жито, овес, просо, гречка нормальним є діапазон рН 4,5–7,5.
Льон, картопля ростуть на ґрунтах із рН 5,5–6, тому перед їх садінням норму вапна треба зменшити на 25%. А за вапнування повною нормою ці культури розміщують у сівозміні тільки через 4–5 років.
Бавовник, люцерна, еспарцет, буряки, коноплі добре ростуть тільки на нейтральних і слаболужних ґрунтах із рН 7–8.
Оскільки існують різні вапнякові матеріали, для розрахунку норми фізичної маси меліоранту потрібно враховувати вміст у ньому діючою речовини, вологи та домішок. Також для оптимального визначення дози меліоранту слід ураховувати показник гідролітичної кислотності, а також механічний склад ґрунту й уміст у ньому органічної речовини.
У разі внесення підвищеної кількості вапняних добрив на легких ґрунтах існує ризик зменшення доступності марганцю, бору, міді й цинку.
Раніше повідомлялося, як визначити необхідність вапнування ґрунтів.