Козина ферма: комфорт для тварин і власна сироварня
На козиній фермі, яка веде бізнес, тварини перебувають постійно у стійлі. Тому їм необхідно забезпечити цілковитий комфорт: повітря, освітлення, корми тощо.
На цьому наголосив Юрій Грінченко, менеджер по роботі з ключовими клієнтами, категорія продуктів «Вівці та кози» «ДеЛаваль», у своїй колонці на AgroTimes.
Витяжки, спеціальні вікна, поїлки, підігрів води (кози не люблять холодну воду), масажні щітки – це та інше обладнання комфорту підтримує здоров’я тварин.
Також обов’язковою умовою для всіх козиних ферм є наявність власної сироварні, додав він.
«Не варто сподіватися, що інші молокозаводи купуватимуть козине молоко, треба неодмінно займатися його переробленням», – підкреслив Юрій Грінченко.
За його словами, «ДеЛаваль» у співпраці з фермерами спочатку створює проєкт, обирає технологію, а потім уже рекомендує обладнання.
«Насамперед запитую у фермера, що він планує робити з молоком, бо це – головне. Якщо відповідь «Не знаю», то пропоную ще трохи подумати, перш ніж поринути у козівництво, – зазначив Юрій Грінченко. – Коли ж людина має чітке уявлення, що робити з молоком, з козенятами, з м’ясом козенят, тоді ми працюємо».
Нагадаємо, навіть на маленькій козиній фермі не можна практикувати ручне доїння.
Як повідомлялося, високогірна карпатська сироварня почала виробляти грюєр і пармезан.