Деякі фітобіотики діють як антиоксиданти в кормах для птиці
Фітобіотики, особливо ті, що належать до групи ефірних олій або спецій, часто покращують ароматичні та смакові якості корму для птиці і стимулюють його споживання, пише журнал «Наше птахівництво»..
Деякі фітобіотики діють також як антиоксиданти (наприклад, олія розмарину) і можуть стабілізувати харчові та сенсорні якості корму. Цей ефект може бути важливим для кормів, багатих жирами.
Водночас перевищення оптимальних доз може призвести до погіршення сенсорних властивостей корму та зменшення його споживання.
У багатьох дослідженнях вивчали антимікробну дію фітобіотиків. Досліджено антимікробну активність 96 різних ефірних олій, а також 23 їхніх діючих речовин.
Встановлено, наприклад, що коричний альдегід, тимол, карвакрол і евгенол виявляють значну антибактеріальну активність проти штамів Escherichia coli, Salmonella enterica і Listeria monocytogenes. Антимікробну активність виявлено і у багатьох інших фітобіотиків.
Як повідомлялося, бактерицидна та фунгіцидна дії певних комбінацій ефірних олій посилюються в кислому середовищі.