Кліматичні зміни вплинули на основні вимоги до сортів пшениці
Перелік вимог аграріїв до сортів озимої пшениці зазнав змін через кліматичні зміни. На перший план виходять такі властивості, як стійкість до хвороб, клас зерна, висока енергія схожості й маса 1000 насінин.
Про це розповів Юрій Зайда, агроном ДП ДГ «Зелені Кошари» СГІ НЦНС (Миколаївська обл.), пише журнал The Ukrainian Farmer.
Серед улюблених сортів озимої пшениці агронома – українські Катруся і Житниця, Годувальниця Одеська, із безостих – Мелодія Одеська і новий сорт Аксіома Одеська.
Усі вони відповідають вимогам до сильних пшениць, демонструють високу стійкість до посухи, хвороб, вилягання та обсипання.
«Ми почали випробування нового, раннього, низькорослого сорту остистої озимої пшениці Перспектива. Вона вважається ще сильнішою, ще стійкішою до хвороб, ніж її „старші сестри”, – розповів Юрій Зайда. – Можливо, вона дещо гірше вимолочується, але довше стоїть і не обсипається, не проростає, тож її можна збирати пізніше. Крім того, завдяки високій стійкості до хвороб якість зерна краща».
Нагалаємо, кліматичні зміни посилюють вплив шкідливих організмів на сільгоспкультури.
Довідка
ДП ДГ «Зелені Кошари» СГІ НЦНС випробовує нові сорти різних культур Одеського СГІ і вирощує насіння.