Урожайність пшениці лише на 30% залежить від сорту, — думка
Урожайність озимої пшениці залежить від сорту усього на 30%, а більшою мірою — від попередника, якості підготовки поля, підживлення та захисту.
На цьому AgroTimes наголосивв Юрій Зайда, агроном ДП ДГ «Зелені Кошари» СГІ НЦНС (Миколаївська обл.).
«Якщо на полі стерня, то скільки не сип добрив, на високу врожайність можеш не розраховувати. Нема сівозміни — нічого доброго у бункері не буде», — додав Юрій Зайда.
У господарстві попередниками зернових колосових культур є горох, просо, гречка, нут, пари. По ріпаку не сіють — на думку агронома, ця культура, як і соняшник, витягує із ґрунту вологу та поживні речовини. Крім того, у посівах ріпаку, який у господарстві вирощують після озимого ячменю, виникає проблема з падалицею — для насіннєвого господарства це додатковий ризик отримати насіння з домішками.
Ґрунт під сівбу озимини готують заздалегідь: проводять дискування та культивацію, що дозволяє зберегти вологу, мульчування й коткування.
Довідка:
ДП ДГ «Зелені Кошари» СГІ НЦНС випробовує нові сорти різних культур Одеського СГІ і вирощує насіння.
Нагадаємо, обробка пшениці фунгіцидами стала обов’язковою умовою для отримання врожаю.