Не всі багаті на протеїн кормові засоби мають значний уміст засвоюваних амінокислот
Кормові засоби є природними джерелами амінокислот у свинарстві. Раціон свиней складається здебільшого зі злакових зернових, макухи чи шроту сої, незначної частки макухи чи шроту соняшнику. Час від часу в раціонах свиней зустрічається суха барда, пивна дробина, горох чи горохові мучки, пшеничні висівки, корми тваринного походження тощо, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Та основним джерелом протеїну все ж є продукти переробки сої, оскільки рибне борошно має захмарну ціну для українського виробника, а м’ясо-кісткове – вкрай низьку якість.
Однак за великого вмісту протеїну не всі кормові засоби можуть похвалитися значним умістом засвоюваних амінокислот. До того ж на деякі з них є обмеження на додавання до складу комбікормів для свиней різних груп.
Про пір’яне борошно варто зауважити окремо – воно містить понад 75% сирого протеїну. Проте доступність амінокислот із пір’яного борошна вкрай низька і не перевищує 30%. Причому господарство може його й не купувати, а отримати неприємним бонусом як фальсифікат рибного чи м’ясо-кісткового борошна.
Про організацію ефективної годівлі свиней йтиметься на Всеукраїнському практичному форумі «Свинокомплекс. Ефективне виробництво», який відбудеться 8-9 вересня у Львові.
Детальніше про захід та умови участі в ньому можна дізнатися тут.