Тваринництво

Мацерація-подрібнення вважається відносно гуманним способом евтаназії птиці

Мацерація-подрібнення – один із методів депопуляції (евтаназії) птиці. Він передбачає засмоктування птиці під вакуумом та подання її у подрібнювальний апарат, який ударом леза вбиває птицю та подрібнює її.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

У деяких мацераторах птицю вручну завантажують у бункер, звідки вона потрапляє в подрібнювач.

Застосовують спеціальні подрібнювачі, розроблені саме для цієї мети, – з частотою обертання барабана 5000 об./хв і більше.

За мацерації-подрібнення птиця умертвляється дуже швидко, тому цей спосіб евтаназії вважається порівняно гуманним.

Але естетика цього процесу викликає протести громадськості. Також до основних недоліків мацерації-подрібнення слід віднести великі витрати ручної праці, особливо за утримання птиці в кліткових батареях.

Як повідомлялося, такий спосіб депопуляції птиці, як вивих шиї може застосовуватися за невеликої кількості поголів’я.