Агрономія

Названо економічні пороги шкідливості лучного метелика на різних культурах

Економічні пороги шкідливості (ЕПШ) лучного метелика відрзняються, залежно від культури.

Про це пише аналітик з питань захисту рослин Ірина Мирна у своїй статті в журналі  The Ukrainian Farmer.

Так, ЕПШ згаланого шкідника на основних сільськогосподарських культурах становлять:

  • буряки цукрові, кормові, столові – 4-5 екземплярів/м² у фазу 2-10 справжніх листків і 15-20 екземплярів/м² у другій половині вегетації;
  • соняшник – 8-10 екземплярів/м² у фазу 4-6 листків, 20 – за формування кошиків, цвітіння;
  • багаторічні трави (насінники, отава) – 10  екземплярів/м²  – перше покоління, 20 екземплярів – друге покоління;
  • кукурудза – 5-10 екземплярів/м² – сходи – 4-6 листків і 15-20 екземплярів/м² – у фазу викидання волоті.

За словами фахівця, контроль за розвитком шкідника та своєчасні заходи обмеження його чисельності та шкідливості, застосування повного комплексу агротехнічних, біологічних і хімічних заходів забезпечить збереження врожаю.

«Ефективне розпушування міжрядь просапних культур у період масового відкладання яєць і застосування вогнівочної форми трихограми. Частина яєць, відкладених на ґрунт, гинуть через присипання їх землею, тому ефективними є міжрядні обробки, оранка чи культивація парів. Трихограму застосовують на початку і в період масового відкладання яєць у 2-3 строки», – зазначила Ірина Мирна.

Вона також додала, що у перший строк випускають 50 тис. самок на 1 га, у другий і третій – з розрахунку один паразит на 10 яєць шкідника. Застосування дозволених до використання хімічних препаратів буде найефективнішим проти гусениць молодших віків.

Потрібний періодичний (раз на 5-7 днів) моніторинг посівів, що межують із невгіддями, щоб уникнути «раптового» пошкодження лучним метеликом чи совками. Особливу увагу звертати на видолинки, западини й інші затишні місця.

Нагадаємо, амарантовий стеблоїд заселяє 100% посівів соняшнику на Полтавщині, а на Херсонщині шкідники завдали шкоди близько 20% рослин сої.