Дрібні перепелині яйця втрачають масу швидше, ніж великі
За тривалого зберігання інкубаційні перепелині яйця втрачають масу внаслідок випаровування води. Це змінює не лише структуру самого яйця, а і його поживність.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Інкубаційні перепелині яйця втрачають масу у 1,21-1,38 раза швидше, як порівняти з курячими, за зберігання в однакових умовах.
Зниження співвідношення білка щодо жовтка у перепелиних яйцях відбувається у 1,39 раза інтенсивніше, ніж у курячих (1,3 раза) і є вірогідним за P≥0,999.
Усихання яєць визначається параметрами їхнього зберігання. Було проведено дослідження щодо динаміки щільності перепелиних яєць за зберігання у стандартних умовах і в лабораторії. Щільність 30-добових перепелиних яєць за зберігання у стандартних умовах знижується в середньому з 1,076 г/см3 (свіжі) до 1,046 г/см3, а 60-добових – до 1,0211 г/см3.
Дрібні яйця втрачають масу швидше, ніж великі. Середньодобова втрата маси за однакових умов зберігання у дрібних і великих курячих – 0,199% та 0,171%; перепелиних – 0,235% та 0,214%.
За високої пористості перепелині (170-189 пор/см2) і курячі (більше ніж 190 пор/см2 ) яйця втрачають масу в 1,893 та 1,6 раза більше, ніж за низької (90-109 пор/см2). Максимальна середньодобова втрата маси у перепелиних яєць – 0,247% – спостерігається за 170-189 пор/см2.
Як повідомлялося, у перепелів селадон – блакитні й корисні яйця.
Нагадаємо, у перепелів з віком не відбувається різкого збільшення маси яєць.