Агрономія

Хвороби зернових колосових культур уразили до 36% рослин

На всій території України борошнистою росою, септоріозом, бурою листковою іржею, осередково жовтою іржею, темно-бурою плямистістю, ринхоспоріозом, піренофорозом, іншими плямистостями охоплено 3-36% рослин зернових колосових культур.

Про це йдеться у щотижневому звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур.0

У Закарпатській та Чернігівській областях на вівсі прогресує червоно-бура плямистість, якою уражено 2-10% рослин.

На частині посівів озимих пшениці та ячменю виявлено незначне розсіяне поширення білоколосості через ураження церкоспорельозною та фузаріозною кореневими гнилями.

Агрокліматичні умови посприяли подальшому розвитку хвороб на колосі. Зокрема, фузаріозом уражено 0,2-2, макс. 3-6% у Донецькій, Київській, Одеській, Полтавській, Тернопільській, Черкаській, 18% колоса у Львівській областях, септоріозом – 0,5-10% у Київській, Луганській, Полтавській, Хмельницькій та Чернігівській макс. 23-30% колосків у Запорізькій та Львівській областях.

Подекуди оливковою пліснявою уражено 1-4, макс. 8% колосків (Харківська та Черкаська обл.), альтернаріозом 1-2% колосків (Тернопільська обл.), борошнистою росою 1,6-3% колосків (Хмельницька обл.).

У Дніпропетровській, Харківській областях у посівах озимого ячменю та озимої пшениці виявлено летючу та тверду сажку (0,5-1%).

Раніше повідомлялося, чому почастішали випадки масового розвитку хвороб у посівах.