Агрономія

Цього року є загроза засміченості зерна озимих колосових через метлюг, - фермер

Друга половина квітня і початок травня цього року були захолодними, і гербіцидний захист озимини довелося відтермінувати через ризик, що гербіциди не спрацюють як слід.

Про це AgroTimes розповів власник СФГ «Істок» Євгеній Канарейкін (Київська обл).

«Навесні, у період, коли вже треба було обробляти посіви, зважаючи на фази розвитку бур’янів і озимих культур, ще було холодно і був ризик, що гербіцди не спрацюють. Так і сталося, тож із захистом озимини ми мусили підлаштовуватися під погодні умови», – зазначив аграрій.

Разом з тим, за словами фермера, на сьогодні проблем із забур’яненістю більшості посівів немає.

«Єдина проблема цього року і в нашому регіоні, і на півдні, де я був в рамках notill-туру, – це злакові бур’яни на озимих пшениці і ячмені, зокрема, метлюг звичайний та стоколос неплідний, що «вистрелили» цього року», – розповів Євгеній Канарейкін.

Проти цих бур’янів фермер застосував грамініцид, призначений суто для боротьби зі злаковими однодольними бур’янами, в тому числі й на злакових культурах. Частина поля, де препарат не застосували, нині під метлюгом.

Так само, за словами аграрія, багато господарств не встигли захистити посіви від цього бур’яну, частково тому, що не всі були готові до того, що він «вистрелить» цьогоріч. Тож його наявність на полях ускладнить і сповільнить збирання врожаю та спричинить засміченість зерна.

Раніше повідомлялося, у які фази розвитку кукурудзи бур’яни різко знижують її урожайність, а боротися з багаторічними бур’янами у посівах озимого ріпаку слід до сівби.