Як запобігти поширенню мікотоксинів у сировині для кормів
Основні кормові культури – кукурудза, пшениця, рис, соя та інші – можуть бути забруднені мікотоксинами залежно від умов вирощування та зберігання.
Гриби-продуценти мікотоксинів можна умовно розділити на дві групи: ті, які працюють ще в полі під час вегетації рослин (наприклад, гриби роду Fusarium), і ті, що в основному продукують мікотоксини під час зберігання готових рослинних кормів (наприклад, гриби родів Aspergillus и Penicillium).
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Збільшенню кількості й активності перших, зокрема, сприяє порушення сівозмін, тому слід уникати таких практик.
Щодо другої групи грибів, то, наприклад, під час закладання силосу необхідно використовувати консервувальні препарати, які унеможливлюють розмноження й ріст грибів, тобто мають ефективну фунгіцидну активність.
Профілактика перед збиранням урожаю й післязбиральна перевірка є найкращим способом контролю зараження сировини для кормів мікотоксинами. Якщо врожай забруднений, після збирання можна здійснити знезараження/детоксикацію, щоб видалити або зменшити кількість токсинів у сільськогосподарських продуктах.