Кавуни насправді походили з північного сходу Африки
Учені Університету Вашингтона в Сент-Луїсі (США), використовуючи ДНК із вирощених в теплицях усіх видів та сотень сортів кавуна, виявили, що культура, швидше за все, походила з диких видів на північному сході Африки. Дослідження виправляє 90-річну помилку, яка раніше пов’язувала кавуни з Південною Африкою.
Про це повідомляється на сайті закладу.
Генетичне дослідження узгоджується з малюнками у єгипетських гробницях, які припускають, що кавун, можливо, споживався в долині Нілу як десерт більше 4000 років тому.
Дослідження науковців виправляє помилку 90-річної давності, згідно з якою кавуни потрапили в ту ж категорію, що і південноафриканська цитрусова диня. До того ж виявили, що суданська форма з не гіркою білуватою м’якоттю, відомий як Кордофанський кавун (C. lanatus), є найближчим родичем одомашнених кавунів.
«Виходячи з ДНК, ми виявили, що кавуни, як ми їх знаємо сьогодні, – із солодкою, часто червоною м’якоттю, яку можна їсти сирою – генетично були найближчими до диких форм із Західної Африки та Північно-Східної Африки», – сказала Сюзанн Реннер, почесний професор біології Вашингтонського університету.
За її словами, сучасний кавун походить з дуже невеликого генетичного запасу і дуже сприйнятливий до хвороб та комах-шкідників, включаючи різні гриби, віруси та нематоди. Дослідники виявили варіацію у трьох генах стійкості до хвороб між Кордофанським кавуном та одомашненим кавуном і селекціонери можуть скористатися цими та іншими ідеями генетики.
Читайте також: У Туреччині почали вирощувати 5-грамові бебі кавуни зі смаком огірка