Тваринництво

Як зберігати перепелині яйця до інкубації

Для забезпечення високого виводу життєздатних перепеленят яйця до інкубації слід зберігати за температури 8-10 °С не більше 10 днів у положенні гострим кінцем вгору.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Виводимість перепелиних яєць і після тритижневого зберігання становить не менше 50%.

Якщо для багатьох видів сільськогосподарських птахів морфологічні та біохімічні зміни в яйці за довготривалого зберігання добре вивчені, то знання про тривале зберігання яєць перепелів і зміни в ньому – загальні й доволі поверхневими. До того ж оцінювання якостей перепелиних яєць відмінне від курячих.

Так, Міжнародна одиниця якості (IQU) точніше оцінює внутрішні якості перепелиних яєць, ніж одиниці Хау.

Величина IQU для свіжих перепелиних яєць становить 62,12, вона позитивно корелює з висотою білка (r =+0,85), індексом білка (r = +0,82) та індексом жовтка (r = +0,5).

Російські вчені встановили, що за зберігання перепелиних яєць за температури 17,5 °С, відносної вологості 55% протягом 60 діб відбувається чітка зміна розміру повітряної камери, причому в перші 10-20 діб дуже швидко, потім значно повільніше.

Дослідники з’ясували, що на розміри повітряної камери, ймовірно, впливає і маса яєць. Проте коефіцієнти кореляції маси перепелиних яєць із розмірами повітряної камери невеликі й коливаються у межах 0,179-0,272 і не завжди вірні. Незначний вплив на параметри камери має і форма: чим кругліше яйце, тим більший діаметр і менша висота камери за її однакового об’єму.

Як повідомлялося, у 2020 році підприємства заклали на інкубацію на 2,6% менше яєць.