Тваринництво
Головне:
Тваринництво

Морфологічні якості перепелиних яєць змінюються залежно від віку несучок

Морфологічні якості перепелиних яєць змінюються залежно від віку несучок

Морфологічні якості яєць перепелів змінюються залежно від віку несучок. Таких висновків дійшли у НУБІП України за результатами досліджень, пише журнал «Наше птахівництво».

Так, встановлено вірогідне збільшення маси яєць м’ясної породи фараон з віком перепелів. Різниця становила 2,3 г, або 18,4% (Р < 0,001).

Отримані дані збігаються з даними російських дослідників. Зокрема, у дослідженнях останніх маса яєць естонської породи перепелів першого місяця продуктивності була на 8,8-10,6% меншою, ніж у наступні місяці. При цьому середня маса яєць перепелів естонської породи становила за 50 тижнів продуктивного періоду 11,34 г. Саме така маса яєць характерна для 11-12-тижневого віку перепілок.

На думку науковців, такий факт можна використовувати для своєчасного селекційного відбору поголів’я.

Українські науковці також зазначають, що форма яєць на піку продуктивності змінюється і стає більш видовженою.

Індекс форми яєць перепелів породи фараон у віці 146-152 дні зменшився на 3,1% (Р < 0,001) і становив 75,7% проти 78,8% у віці 56-60 днів.

З віком самиць збільшилась і маса жовтка – на 0,9 г, або 24,6% (Р < 0,001), відповідно збільшилась і відносна маса жовтка на 5,8% (Р < 0,01) і становила 31,3% проти 29,6% на початку продуктивного періоду.

Як повідомлялося, за схрещування естонських і японських перепелів спостерігається гетерозис.

Журнали