Техніка

Технології точного висіву економічно вигідні за певних умов

Сівалки точного висіву коштують чимало, втім, не для всіх вони є актуальними. Для гарантованого повернення інвестицій аграрію варто обирати лише потрібні для нього інструменти та забезпечити оптимальні умови для розвитку рослин.

Про це розповідає журнал The Ukrainian Farmer.

«Технологіями точного висіву активно послуговуються десятки тисяч фермерів по всьому світу. Проте стандартом стали тільки функції точних сівалок. А от їх сумісність із різними тракторами подекуди під питанням», – зазначають у статті.

Разом з тим відзначають, що іноді космічна вартість технології повністю перекреслює агрономічну чи економічну віддачу. Зокрема, це стається тоді, коли інші операції не виконуються належним чином: підготовка ґрунту, удобрення, підживлення впродовж вегетації, правильний підбір гібридів тощо. На техніку можна покладатися тоді, коли інші чинники впливу взято під контроль і доведено до рівня, що забезпечує максимальну віддачу від інвестицій.

«Кожна технологія в сівалках точного висіву робить свій вклад до покращення кінцевого результату. Проте для умов конкретного господарства певні речі можуть бути неактуальними. Фермер повинен проаналізувати, що саме йому варто використовувати, а що не принесе ефекту», – додають у статті.

Нагадаємо, технології точного висіву підвищують врожайність за несприятливих умов. Раніше повідомлялося, за рівномірного висіву кількість бур’янів зменшується на 30%.