Овочі-Ягоди-Сад

На гектар моркви за сезон витрачають 3-4 тис. кубометрів води

На гектар моркви за сезон витрачають 3-4 тис. кубометрів води

Для промислового вирощування моркви найкраще підходить крапельне зрошення, яке зручно поєднується з фертигацією. На Півдні за сезон на кожному гектарі моркви фермери можуть витрачати від 3000 до 4000 кубів води.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«Насіння моркви містить багато ефірної олії, яка перешкоджає проростанню. Насінина повинна увібрати в себе стільки води, щоб тиск ізсередини зруйнував оболонку й дав зародку можливість розвиватися, – порадив Віктор Руденко, продакт-менеджер компанії «Владам-Юг», агроном із практичним досвідом вирощування моркви. – Тому перші поливи, особливо для травнево-червневих посівів, мають бути рясними: 200–300 м3/га, щоб вода аж виходила за межі гряди чи гребеня, щоб усі насінини наситилися нею досхочу. І поки не з’являться стовідсоткові сходи, верхній шар має бути постійно зволоженим» 

За словами Віктора Руденка, на піщаному ґрунті для цього, можливо, знадобиться щоденний полив, на важкому – полив раз на тиждень. Різні й дози: на одному полі достатньо 100 кубів на гектар, на іншому потрібно буде 300. Все визначається на місці в конкретний період часу. За поливу утворюється ґрунтова кірка, яка дуже шкодить проросткам. Нівелювати її доцільніше за все черговим зволоженням.

Далі теж загальний графік поливу розписати неможливо, бо утримання вологи залежить від структури ґрунту, пори року, опадів, інтенсивності сонця, температури, вітру. Але шар ґрунту, в якому розташоване коріння, має бути помірно вологим.

«Проте наше завдання більше, ніж підтримка життя рослини: нам треба виростити товарний коренеплід, – наголосив спеціаліст. – Щоб цього досягти, у фазі 3–4 листків інтервали між поливами збільшують. Тоді коріння в пошуках вологи розростається вглиб і видовжується. Якщо, наприклад, раніше поливали раз на три дні, то тепер –– раз на шість, або інтервал був  п’ять днів –– тепер тримають 10. Тобто поливи мають бути рясними, але рідшими. Головне –– не доводити до глибокого пересихання верхнього шару ґрунту». 

Коли сформується 6–8 справжніх листочків і коренеплід увійде у фазу олівця, можна повертатися до звичайного режиму поливу. Мірою розвитку коренеплоду навколо нього ніби «розривається» земля. Щойно цей бурхливий процес припиниться, переходять до помірних і нечастих поливів, підтримуючи вологість ґрунту. Не всі знають, але на зберігання морква теж має йти насиченою вологою, інакше у сховищі вона швидко втратить свій тургор.

Читайте також: Розтріскуванню моркви запобігають регулярним поливом та підібраним живленням