Фузаріоз колосу і зерна може спричинити значні втрати врожаю
Магнелло® максимальний ефект захисту
Коли всі технологічні операції виконані повністю і процес вирощування хліба виходить на фінішну пряму, варто не забувати про те, що збереження якості зерна — це один із найважливіших фінальних етапів технології. Якість — це цінність і безпека нашого хліба і, звісно, це ціна зерна і рентабельність бізнесу.
Фузаріоз колосу і зерна (рис. 1 і 2) може спричинити значні втрати врожаю — 100–500 кг/га і, головне, зниження якості зерна, через що можна повністю втратити партію. Саме глибоке ураження фузаріозом створює велику проблему — фузаріоз зерна, що, відповідно, призводить до накопичення небезпечних мікотоксинів у продукції, вміст яких суворо обмежений експортними вимогами.
Згідно з новим ДСТУ 3768:2019 на зерно м’якої пшениці, є 4 класи зерна за показниками якості, а фузаріозне зерно відносяться до зіпсованого зерна у частині сміттєвої домішки, що чітко описано в пункті 3.3.4 та Додатку В стандарту.
3.3.4 зіпсоване зерно
Зерно з ознаками гнилі, плісняви, борошнистої роси, бактеріальних чи інших уражень; зі зміненим кольором оболонки та ендосперму внаслідок самозігрівання або занадто сильного нагрівання під час сушіння та/або крихким ендоспермом.
До зіпсованого також належить фузаріозне зерно — зерно, уражене грибами роду фузаріум, білувате, крейдяне з повною втратою блиску, іноді з плямами оранжево-рожевого кольору, зморщене, нежиттєздатне.
Вміст фузаріозного зерна у лабораторіях зерноприймальних пунктів визначається за методикою Додатка Б стандарту візуальним відбором і визначенням у % фузаріозного зерна з наважки 50 г, відібраної з середньої проби 2 кг. Для 1–2-го класів допускається до 0,3 %, для 3-го — 0,5 %, а для 4-го класу — до 1 % фузаріозних зернин.
Отже, якщо партія зерна пшениці має вміст фузаріозних зерен понад 1 %, то її не можна використовувати ані для переробки на борошно, ані на корм для тварин. Однак є один лайфхак: таке некондиційне зерно можна переробити на паливні пелети і така продукція користується попитом як на внутрішньому ринку, так і на зовнішньому. Проте навіщо ці лайфхаки, коли є реально працюючі рецепти збереження якості.
Друга проблема, що впливає на якість зерна, — пліснявіння колосу і чорний зародок (рис. 3, 4). Зазвичай таке явище спостерігається при виляганні (рис. 3), затримці строків збирання та за рясних дощів у передзбиральний період.
Оливкова пліснява колосу (чернь колосу), альтернаріоз, кладоспоріоз спричиняються пліснявими грибами родів Alternaria spp., Cladosporium spp., Epicoccum spp., Drechslera sorokiniana і навіть сіра гниль колосу (Botrytis cinerea). Більша проблема виникає за раннього і глибокого ураження цими збудниками зерна, що викликає глибше явище, а саме чорний зародок (рис. 4). Згідно з ДСТУ 3768:2019, таке зерно відноситься до зернової домішки і обмежується для 1–3-го класів до 8 % включно і для 4-го класу — до 30 % (пп. 3.6.1).
Є певна плутанина у визначенні якості зерна, оскільки часто приймальні лабораторії приписують такому ураженому альтернаріозом і кладоспоріозом зерну ніби воно сажкове, але це зовсім інше. Сажкове зерно — це звичайне здорове зерно, на якому є понад 100 спор сажки на одній зернині. Це окремий показник якості, який чітко визначений у ДСТУ 3768:2019.
3.5 сажкове зерно
Зерно, у якого забруднена борідка, борозенка або частини поверхні спорами, що визначають спочатку візуально, а в разі потреби підтверджують мікологічною експертизою. Результати мікологічної експертизи є остаточними щодо визначення класу зерна пшениці (Додаток Г). За наявності спор сажкових грибів (усіх видів сумарно) кількістю не більше 100 штук на одну зернину, зерно залишається у відповідному класі за класоутворювальними показниками.
Звичайно, неприємно, коли повідомляють про сажкові зерна, одразу шукаємо винних: протруйник, менеджер, агроном, ще хтось чи щось, — хоча всі ми знаємо, що тут інші причини. Навіть якщо ваша система захисту була ідеальною, жодної рослини з сажкою не було на полі — це не гарантує, що партія зерна з даного поля буде без сажкових зерен. Ці спори можуть додатися за можливих «зовнішніх» причин на шляху від поля до сховища: забруднені спорами комбайни і машини, сусідське поле з сажкою, сховище тощо. Власне, мета даної статті дещо інша, але просто нагадаємо, що виробники зерна мають право на мікологічну експертизу, щоб довести якість власного зерна, і про це право чітко написано у новому ДСТУ. Докладніше про цю плутанину тут: https://elevatorist.com/blog/read/475-strasti-po-sajke-nemnogo-o-kachestve-rannih-zernovyih-v-ukraine
Минулого року фузаріоз колосу в полях Західного і Центрального Лісостепу був чи не найголовнішою хворобою. В деяких господарствах проводили по 2 і навіть 3 обробки лише для захисту колосу від фузаріозу.
7 ключових складових інтегрованого захисту проти фузаріозу колосу:
1. Дотримання сівозміни. Більше ризиків поширення фузаріозів після кукурудзи і зернових, менше — після соняшнику і гороху.
2. Управління ростом рослин і запобігання виляганню з регулятором росту Моддус®.
3. Потужний контроль фузаріозів на етапі проростання насіння та росту молодої рослини сильним багатокомпонентним протруйником з флудиоксонілом і тебуконазолом, як от Максим® Форте, Вайбранс® Інтеграл, Вайбранс® Тріо.
4. Обґрунтована система захисту фунгіцидами листків. Як не дивно, фунгіцидна обробка Т2 для захисту верхнього ярусу листків має непряме значення і для контролю хвороб колосу. Наприклад, у Німеччині для стримування поширення фузаріозу колосу фермери навмисно затримують Т2 обробку і проводять її не у фазу ВВСН 37–39 за класичними рекомендаціями, а в період руху колосу — колосіння ВВСН 45–55 (рис. 5). Дійсно, продукти з потужним трансламінарним ефектом також частково проникають крізь піхву прапорцевого листка аж до колосу, що просувається всередині неї. Такі властивості, з-поміж усіх його інших переваг, має Елатус® Ріа.
5. Час внесення Т3 фунгіциду по колосу. Мабуть час застосування більш важливий, ніж норма. Початок цвітіння — ідеально правильна фаза для внесення фунгіциду. Тут запізнення є гіршим за надраннє застосування (табл. 1, McMullen, 2001).
Табл. 1. Ефективність тебуконазолу проти фузаріозу колосу пшениці залежно від фази внесення (McMullen, 2001)
Фаза обробки | Контроль фузаріозу, % |
ВВСН 55 — колос наполовину вийшов | 59,1 |
ВВСН 59 — колос повністю вийшов | 75,8 |
ВВСН 61 — перші пиляки з’явилися | 81,0 |
ВВСН 69 — кінець цвітіння | 24,7 |
За даними багатьох досліджень та міжнародних рекомендацій встановлено, що час застосування фунгіциду дуже важливий. Так, за міжнародними рекомендаціями визначено фази з точністю до доби, коли внесення фунгіциду матиме найбільшу ефективність (рис. 6):
З практики відомо, що запізнитися з обробкою проти фузаріозу — це набагато гірше, ніж провести її раніше оптимального строку. Тому для великих господарств варто мати кілька сортів різної стиглості, щоб планувати захист вчасно і завершити цю обробку до середини цвітіння.
6. Потужний фунгіцид. Звісно, є вже визнані стандарти з контролю фузаріозу колосу, серед яких перше і почесне місце посідає тебуконазол.
7. Магнелло® — експерт з контролю фузаріозу і септоріозу колосу. Поєднання повної дози тебуконазолу і дифеноконазолу, спеціальна формуляція для ефективного покриття колосу — все це забезпечує фунгіциду Магнелло® високу ефективність проти фузаріозу колосу і септоріозу, а важливим бонусом є тривалий і надійний захист верхніх листків проти піренофорозу та іржі. Ще один важливий бонус — з Магнелло® маємо достатньо ефективний контроль пліснявіння колосу та чорного зародка (рис. 7).
До речі, при плануванні захисту колосу часто забувають про захист листя, якому ще вегетувати і працювати на врожай до 40 діб. Саме в цей час такі пізні хвороби, як іржа та піренофороз, здатні завдати суттєвої шкоди. Унікальна комбінація діючих речовин Магнелло® порівняно з однокомпонентними фунгіцидами істотно додає ефективності проти листкових хвороб на пізніх стадіях дозрівання.
Для регіонів з високим ризиком поширення фузаріозу є світова практика застосування фунгіцидів для захисту у два прийоми роздрібнено: Т3 на початку цвітіння і Т4 за 7–10 діб. Такий підхід дозволяє значно покращити ефективність захисту проти фузаріозу, знижує вміст мікотоксинів у зерні та суттєво додає ефективності проти пліснявіння колосу (Andrew Friskop, 2017). У наших дослідження внесення Магнелло® у два прийоми 2 х 0,5 л/га на початку цвітіння та через 10 діб показало вищу ефективність на 3–7 % проти фузаріозу та неабияк збільшило ефективність проти пліснявіння колосу і чорного зародка (рис. 8).
Також ми в досліді підтвердили безпеку Магнелло® з карбамідом, який додають для підвищення якості зерна. Проте у кожному конкретному випадку слід дотримуватися рекомендацій: обирати карбамід з мінімально допустимим вмістом біурету, не вносити такі суміші під час посухи та високих температур, не знижувати норму води менше ніж 200 л/га.
Водночас варто пам’ятати, що останній будь-який фунгіцид у полі має бути не пізніше 30 діб до збирання врожаю.
Магнелло® + карбамід — чисто!
Отже, Магнелло® — потужний фінальний акорд вашої технології, щоб така золота пшениця склалася зернинка до зернинки у потужний потік.