Спалахи ентерококозу в птиці провокують технологічні чинники
Основні шляхи передавання ентерококозу в птиці – пероральний та аерозольний, можливе потрапляння збудників і через ранові поверхні на шкірі.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Представники Enterococcus spp. є нормальною мікрофлорою, що міститься в шлунково-кишковому тракті птиці. Проте за розвитку супутніх інфекційних агентів, зниження резистентності організму, стресових станів чи інших порушень технологічного циклу утримання, годівлі Enterococcus spp. в асоціації спричиняють у птиці тяжкі патології.
Наслідком інокуляції збудників в організм є подекуди прогресуюча септицемія. Щодо інфікування E. cecorum повідомлення суперечливі, хоча більшість дослідників схиляються до ідентичних шляхів передавання, як й іншими видами ентерококів. Є повідомлення щодо використання окремих штамів Enterococcus як стимуляторів росту птиці.
Спалахи ентерококозу в птиці провокують технологічні чинники. Зокрема, закладання на інкубацію не повністю знезаражених яєць, недостатня санація та дезінфекція інкубаційного яйця та виробничих приміщень, інфікування молодняку в інкубаторі, сумісне вирощування молодняку птиці, який отримали з інкубаційного яйця різного ступеня оброблення, недостатня санація пташників щодо кокової мікрофлори.