Тваринництво

Зовнішня стіна свинарника має мінімально контактувати із зоною утримання тварин

Оштукатурені мури свинарника раз на рік достатньо оглядати зовні на наявність пошкоджень, виправляти їх, білувати вапняним розчином.

Особливе значення має захист приміщення від гризунів. Найуразливіші частини будови – місця проведення комунікацій, з’єднання з віконними та дверними рамами, стики між блоками. У цих місцях регулярно розкладають отруйні принади для уникнення появи гризунів.

Зсередини свинарника умови складніші. Свині самі по собі є руйнівним елементом – в їхній природі закладено шукати поживу у шпаринах, тому в слабких місцях вони руйнують стіни й підлогу.

У холодну пору року є певна проблема через конфлікт температур зсередини приміщення і зовні: за відсутності достатнього ізоляційного шару може накопичуватися конденсат. Ситуація загострюється в разі безпосереднього контакту свиней із зовнішньою стіною: некомфортна температура, надмірна вологість та забрудненість змушує їх використовувати пристінну ділянку як вбиральню, значно звужуючи загальний простір утримання.

Навіть за невеликого дефекту або послаблення шару штукатурки свині можуть значно пошкодити, а в надзвичайних випадках – і зруйнувати мур. Ця проблема загострюється за порушень годівлі, що викликає мінерально-сольову недостатність. При цьому у порожнинах, що утворилися внаслідок діяльності свиней, накопичується бруд, який неможливо видалити та якісно продезінфікувати ділянки.

Запобігти таким проблемам можна ще під час планування будівництва приміщення. Проектом бажано передбачити, щоб зовнішня стіна якнайменше безпосередньо контактувала із зоною утримання свиней.

Також потрібно використовувати надійні будівельні матеріали та суміші, проводити термоізоляцію засобами, стійкими до діяльності гризунів та птахів.

Зсередини цементовані елементи треба обробляти розчином гашеного вапна – після ретельного миття та поточного ремонту. Обов’язково потрібно дочекатися його висихання, адже в разі контакту свиней зі свіжим вапном, виникають опіки, дерматити.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!