Жир і білок у молоці голштинів можна наростити завдяки якісній годівлі
Збільшити вміст жиру й білка в молоці голштинів можливо лише за допомогою якісної годівлі.
На цьому в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer наголосив Бийло Кайзер, консультант компанії TViMO, що спеціалізується на продажі й відгодівлі племінної худоби.
«Так, генетика має значення, але без забезпечення корови якісними кормами вона не зможе розкрити свій потенціал, ‒ зазначив він. ‒ Завдяки більш концентрованим кормам можна підвищити ці показники».
Наприклад, байпас-жири: шоб максимально підвищити жирність молока, корові разом із кормами треба дати жири, що не розщеплюватимуться в рубці, але добре перетравлюватимуться в тонкому відділі кишківника.
Силос, сіно також містять якісні білкові продукти. Так, у сіні люцерни, зібраному у фазу бутонізації, міститься до 10% білка, а у висушеному листі ‒ до 20%, зауважив Бийло Кайзер.
Як повідомлялося, змішане стадо корів різних порід дозволяє отримувати молоко вищої жирності.