Згодовування різних джерел кормових жирів не поліпшує енергетичний баланс корови

Після отелення в дійних корів різко збільшується потреба в енергії для виробництва молока. Та споживання корму на початку лактації зазвичай відстає від енергетичних витрат, що призводить до негативного енергетичного балансу. Цей стан змушує організм використовувати внутрішні резерви, зокрема жир, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Унаслідок недостатнього споживання корму чи порушень у травленні енергії бракує для нормального функціонування організму. Для входу ацетил-КоА у цикл Кребса потрібна щавлевооцтова кислота, яка за браку глюкози спрямовується на глюконеогенез.
Також значна частина глюкози використовується для синтезу лактози й утворення молока, адже вміст лактози в молоці стабільний. Через це цикл Кребса блокується, й ацетил-КоА не використовується для утворення енергії.
За дефіциту вуглеводів організм корови активує мобілізацію жиру з жирових тканин. Жирні кислоти транспортуються до печінки, де перетворюються на ацетил-КоА. Через брак оксалоацетату цей ацетил-КоА не може бути повністю окислений, тому утворюються кетонові тіла: ацетооцтової кислоти, β-гідроксибутирата й ацетону.
Кетонові тіла ‒ альтернативне джерело енергії, проте їх надмірна концентрація токсично впливає на організм, і в корів спостерігається жирове переродження печінки ‒ якщо вони тривалий час перебували в негативному енергетичному балансі.
Через швидке підвищення молочної продуктивності після отелення віддача молочного цукру висока. Крім того, є велика потреба в енергії для синтезу молочного білка. Мета ‒ до 50-го дня лактації перетворити негативний енергетичний баланс на позитивний. Корови здатні врівноважувати частину енергетичного дефіциту завдяки використанню до 25% жирових запасів організму. За надмірного надходження жирів печінка не може переробити всі вільні жирні кислоти. Тоді розвивається жирове переродження печінки й кетоз.
Згодовування різних джерел кормових жирів ‒ захищених і незахищених ‒ не поліпшує енергетичний баланс, а, навпаки, підвищує негативний вплив на печінку, в результаті чого блокуються майже всі метаболічні процеси.