Зернова патока і меляса дозволяють згодовувати коровам непривабливий раціон
На думку деяких учених, бурякова патока ефективніша, ніж зернова. Тому вводити її в раціон можна в меншій кількості.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Меляса ефективніша, бо в буряковій патоці міститься 80% сухої речовини та понад 50% цукру, а також вітаміни групи В.
Багато експертів погоджуються, що в мелясі втричі більше цукру, і її достатньо давати по 1 кг на голову на добу. Але застерігають: у вирощуванні буряків застосовують багато засобів захисту рослин, які лишаються в ґрунті та коренеплодах, і під час перероблення на цукор потрапляють у мелясу.
До недоліків меляси можна віднести наявність у ній значної кількості нітратів, а також великі витрати на транспортування.
Перевагами і зернової патоки, і меляси є те, що вони дозволяють згодовувати коровам непривабливий раціон. З патокою тварини з’їдають навіть неякісний корм, завдяки чому і зростають надої. Наприклад, силос із ріпаку має різкий неприємний запах, а з патокою корови вживають його залюбки.
Досить високої якості зернову патоку можна отримати з жита. Виготовлення цього корму дає такі переваги:
– використання фуражного жита як повноцінного концентрату й зменшення собівартості раціону внаслідок збільшення частки дешевого зерна;
– підвищення продуктивності та покращення здоров’я тварин, збільшення репродуктивного періоду корів;
– усунення дефіциту цукру в раціоні ВРХ;
– покращення поїдання (досягається ефект чистого корита) і засвоєння кормів.
Особливості технології приготування зернової патоки: місткість на 2/3 наповнюють водою, на 1/3 – зерном, додають поліфермент і варять. Якщо заливати холодну воду, патока буде готова через 3 години, а як додати воду температурою 60 °С, то патока звариться за 1,5 години.