Збалансований раціон корів запобігає кульгавості

Кожен випадок кульгавості у дійних корів має пролонговану дію і завдає суттєвих збитків фермі через витрати на лікування, порушення відтворення, вибракування та збільшення потреби в ремонтному молодняку. Так, один клінічний випадок кульгавості ‒ це $350-700 додаткових витрат, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Зокрема, через недоотримання молока від корови ферма втрачає 40% прибутку, ще додаткові 30% ‒ витрати внаслідок розладів відтворювальної функції, решта коштів ‒ лікування.
Основні причини кульгавості у корів можна поділити на інфекційні та неінфекційні. Інфекційні пов’язані зі збудником, що спричиняє хвороби ратиць: некробактеріоз, хвороба Мортеларо тощо.
До неінфекційних причин належать генетичні особливості корів, комфорт утримання та незбалансована годівля.
Так, остання впливає на здоров’я ратиць через ацидозний стан рубця різного рівня та брак кількох чинників годівлі, вплив яких доведено численними дослідженнями. Незбалансована годівля має провокативний вплив на розвиток інфекційних захворювань ратиць через зниження імунітету, особливо в новотільному періоді.
Ацидоз рубця ‒ найпоширеніший наслідок незбалансованої годівлі, коли показник рН умісту рубця стає нижчим за 6. Дослідження показали: збільшення концентратів у раціоні після отелення підвищує ймовірність пальцевого дерматиту. Високий уміст крохмалю в раціоні завжди зменшує рН рубцевого середовища, тобто ацидоз провокує збільшення випадків кульгавості. Ацидоз спричиняє пошкодження й запалення в рубці, які можуть поширитися на копито й призвести до ламініту.
У разі ацидозу бактерії чи токсини можуть переміщатися з травної системи до інших частин тіла. У корів, у яких розвивається ацидоз, може погіршитися здатність рубця метаболізувати й належно використовувати вітаміни й мінерали.
Тому правильне балансування раціону за основними показниками, вітамінами й мінералами, а також керування годівлею дуже важливі для підтримання здоров’я і рубця, і копит.