За вирощування бройлерів без антибіотиків можна вводити в раціон певну кількість сирої клітковини
Сира клітковина, або ж функціональні волокна, у певних кількостях в раціонах курчат-бройлерів за вирощування без антибіотиків відіграє позитивну роль.
Клітковину використовують у своєму живленні бактерії кишківника Lactobacillus та Bifidobacteria, що дозволяє виробляти молочну кислоту й коротколанцюгові жирні кислоти. Внаслідок цього рН раціону зменшується, забезпечуючи ідеальне середовище для розвитку коменсальних бактерій.
Підтримання такої мікрофлори має важливе значення для запобігання колонізації кишківника патогенною мікрофлорою в програмах годівлі курчат-бройлерів без застосування антибіотиків. По суті, харчові волокна виконують в організмі птиці функцію пребіотиків.
Інше позитивне значення функціональних волокон у раціонах птиці – зменшення вологості підстилки і, як наслідок, – емісії шкідливих газів, погіршення умов для розмноження патогенних мікроорганізмів.
Водночас не всі речовини, що належать до класу функціональних волокон, корисні. Так, арабоксилани й пентозани в житі, β-глюкани в ячмені та деякі інші можуть підвищувати в’язкість хімусу, що, навпаки, сприяє розмноженню патогенної кишкової палички.
Як повідомлялося, через брак заліза в птиці змінюється колір пір’яного покриву.