Тваринництво

За штучного осіменіння м’ясних курей потрібно вдвічі менше півнів

Перевагами штучного осіменіння м’ясних курей, як порівняти з природним заплідненням, є зменшення кількості півнів удвічі-втричі та відповідне скорочення витрат кормів. Крім того, заплідненість яєць зростає на 5-15%, особливо в завершальний період племінного сезону. Також є можливість використання тільки кращих півнів і мінімальний ризик занесення хвороб.

Основним недоліком штучного осіменіння є великі трудовитрати, складність впровадження цієї технології у пташниках з утриманням птиці на підлозі.

Для штучного осіменіння використовують лише клінічно здорову птицю, яка добре підготовлена для племінного використання. Штучне осіменіння м’ясних курей може використовуватися з самого початку племінного сезону. Проте для зменшення трудовитрат краще застосовувати його, коли птиці виповниться 38-40 тижнів і заплідненість яєць почне зменшуватися.

Як повідомлялося, антистресова дія вітаміну А на курей посилюється за одночасного застосування вітамінів групи D або В.