Тваринництво

За п’ять років імпорт ковбас зріс удванадцятеро

Останніми роками в Україні значно зріс імпорт м’ясо-ковбасних виробів. Так, у 2020 році імпорт ковбас склав 4,7 тис. тонн, що в 12 разів перевищує показник п’ятирічної давнини та вдвічі – попереднього року.

Про це пише УКАБ.

Водночас частка імпортованих ковбас у загальній пропозиції на українському ринку залишається незначною – 1,4%.

«Основними постачальниками м’ясо-ковбасних виробів в Україну є європейські країни, – зазначила аналітик УКАБ Світлана Литвин. – І якщо за обсягами продукції безумовно лідирує Польща (73%), то у грошовому еквіваленті перше місце посідає Іспанія (43%). Це свідчить про імпорт з Іспанії більш делікатесної групи, якою відома ця країна».

Експорт ковбасних виробів із України також зростає, однак обсяги його значно менші, як  порівняти з імпортом. У 2020 році було експортовано 1,4 тис. тонн, що в 2,6 раза вище за показника попереднього року.

Основними країнами-покупцями українських ковбас у 2020 році були Нігерія (25% експортної виручки), Грузія (21%), Азербайджан (13%), Йорданія (11%) та Молдова (5%).

Як повідомлялося, у 2020 році продажі ковбас і копченого м’яса МХП скоротилися на 8%.