За отруєння птиці хлорорганічними сполуками найбільше уражується печінка
Токсична дія хлорорганічних сполук на організм птиці політропна. Та найсильніше вони уражують печінку, інші паренхіматозні органи та центральну нервову систему, пише журнал «Наше птахівництво».
Хлорорганічні сполуки поширені у сільському господарстві для захисту рослин від шкідників і хвороб. Використовують ці сполуки обмежено, бо вони можуть зберігатися в ґрунті, кормах і воді з вираженою кумуляцією в організмі.
Механізм токсичної дії хлорорганічних сполук на птицю включає їхнє дехлорування у тканинах, утворення вільних радикалів, перекисів ліпідів, що знижує активність тіолових ферментів.
Крім того, уражуються сульфгідрильні групи білків мозку, печінки, надниркових залоз, внаслідок чого порушуються біохімічні та фізіологічні процеси в організмі.
Хлорорганічні сполуки також спричиняють жирову дистрофію печінки, порушують синтез гіпурової кислоти, що знижує антитоксичну функцію печінки та пригнічує біосинтез її білків. Деякі сполуки мають ембріотоксичну і тератогенну дію.
Як повідомлялося, на тлі афлатоксикозу в птиці часто виникають інфекційні захворювання.