Тваринництво

За довготривалого зберігання інкубаційні індичі яйця періодично прогрівають

Тривале зберігання інкубаційних індичих яєць негативно впливає на показники виводимості та якості добових пташенят. Фахівці рекомендують збільшувати тривалість інкубаційного періоду майже на 1 годину на кожну добу після 6-7 діб зберігання.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Водночас виводимість індичого яйця, яке зберігали протягом 15 діб, покращується, якщо температура в інкубаторі протягом перших 7-14 діб буде підвищеною.

За нагальної потреби довготривалого зберігання (до 15-20 діб) для мінімізації погіршення інкубаційних якостей яйця періодично прогрівають. Для цього на 2-3-тю добу зберігання яйця видаляють з яйцесховища, 6-8 годин витримують за температури 18-20 °С для відпотівання, потім розміщують в інкубаційній шафі за температури 38 °С на 5 годин. Після цього знову повертають до холодильної камери. Маніпуляцію повторюють що п’ять днів.

Такий прийом сприяє переходу зародків зі стадії ранньої у стадію пізньої гаструли –  найстійкішу у ранньому ембріогенезу, придатною для тривалих умов зберігання. Тобто така процедура дає змогу пробудити зародок від анабіозу, простимулювати його подальший розвиток, а потім знову ввести у стан спокою.

Спеціалісти British United Turkeys і за нормальних температурно-вологісних параметрів на кожний день зберігання ще надають поправку на відсоток виводу.

Нагадаємо, у деяких випадках варто використовувати преінкубацію для індичих яєць.