Тваринництво

З молока з високим умістом соматичних клітин неможливо виготовити якісні продукти

З молока з високим умістом соматичних клітин неможливо виготовити якісні продукти

Одна з основних причин підвищення вмісту соматичних клітин у сирому молоці ‒ захворювання корів на мастит. Через це знижується ґатунок молока. Основні економічні збитки від маститів ‒ не від лікувальних заходів, а від зниження продуктивності корів, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Кількість соматичних клітин у молоці (секреті) молочної залози є індикатором здоров’я вимені корів, а в збірному молоці ‒ показником маститної ситуації в стаді. Соматичні клітини молока здорової молочної залози корів представлені епітеліальними клітинами, В-клітинами, Т-клітинами, макрофагами, нейтрофілами, лімфоцитами, також трапляються вільні ядра й «колостральні тільця».

Імунним чинником природної резистентності молочної залози є імунокомпетентні клітини, зокрема нейтрофіли й макрофаги, які відповідають за процес фагоцитозу і внутрішньоклітинного перетравлення.

Соматичні клітини в молоці самі по собі не становлять загрозу для людини, вони є показником умісту домішки анормального (зокрема, маститного) молока в збірному молоці та, ймовірно, патогенних мікроорганізмів.

У молоці здорової корови міститься від 50 до 250 тис./см³ соматичних клітин. На початку й наприкінці лактації їх більше. Велика кількість соматичних клітин свідчить про порушення секреції молока чи захворювання. Відчутно знижуються якісні показники молока: втрачається біологічна повноцінність, погіршуються технологічні властивості під час перероблення, знижується кислотність, втрачаються жир, казеїн і лактоза.

Молоко стає менш термостійким, гірше згортається сичужним ферментом, сповільнюється розвиток корисних молочнокислих бактерій. З такої сировини неможливо виготовити якісні продукти: сири кисломолочні та тверді, кефір, йогурт та інші.