Який спосіб дебікування обрати для курей
Поширеною практикою захисту курей від канібалізму є дебікування, за якого обрізають або припікають одну третину верхнього дзьоба. Процедуру рекомендують для птиці віком 7-10 діб, а вдруге, щоб запобігти можливим рецидивам, у 8-12 тижнів.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Часто, коли в пташнику є особливо агресивна птиця, її дебікують окремо, щоб уникнути бійок і розкльовувань. Однак зазвичай кожне господарство самостійно визначає терміни проведення цієї процедури: це може бути і на 1-й день, потім на 5-10-й, 42-й, 70-й тощо.
Найчастіше процедуру виконують за допомогою гарячих лез, якими відсікають дзьоб із гострого кінця. Так птиці завдають мінімум болю та дискомфорту, як порівняти з іншими способами.
Рідше для дебікування використовують інфрачервоне обрізування дзьоба – зазвичай для добових курчат в інкубаторах. Поверхню дзьоба обробляють інфрачервоним світлом високої інтенсивності. Після цього деякий час дзьоб залишається без змін, а за кілька тижнів загострений кінчик відпадає сам.
Можна використовувати лазер для обрізування дзьоба, але цей спосіб досить дорогий, тому особливої популярності не набув.
Усі перераховані способи обрізування дзьоба в деяких країнах вважаються не надто гуманними, через що перевага надається безконтактним методам.
Згодом для профілактики розкльовувань можна давати птиці лимонну кислоту (0,020-0,05 г на голову) протягом 20 днів, а також метіонін і біоветін 20-30 днів. Лимонна кислота у кишківнику з’єднується з кальцієм, і так краще всмоктується. Також вона полегшує засвоєння фосфору. Для цього є дієві препарати, а за їх відсутності можна випоювати птицю 1%-м розчином кухонної солі.
Нагадаємо, канібалізм у птиці дуже складно лікується його краще профілактувати.