Тваринництво

Якість яєчної шкаралупи впливає на виводимість бройлерів

Якість яєчної шкаралупи значною мірою визначається якістю внутрішньої й зовнішньої оболонок. Дефекти в них можна виявити тільки оцінюванням прозорості, а не традиційним методом визначення питомої ваги, пише журнал «Наше птахівництво».

Сучасні швидкорослі курчата-бройлери третину свого життя перебувають усередині яйця. Тому є сенс оптимізувати це середовище якнайкраще, включно з усіма компонентами шкаралупи, які відіграють важливу роль у захисті, диханні й живленні ембріонів. Саме тому якість яєчної шкаралупи ‒ один із найважливіших чинників, що впливає на виводимість у батьків бройлерів.

Якість яєчної шкаралупи ‒ це не лише про її товщину. Слід перевіряти й інші параметри, наприклад наявність напівпрозорих плям. Ці плями ‒ дефекти ультраструктурного формування внутрішньої й зовнішньої мембран шкаралупи, що спричиняють її більшу крихкість, меншу еластичність і стійкість.

Міцніше ультраструктурне формування мембран, а отже, і шкаралупи, забезпечить кращий розвиток ембріона і захист умісту яйця від забруднення.

Міцні яйця можуть мати відносно тонку шкаралупу з добре розвиненою ультраструктурою мембран і, навпаки, крихкі яйця можуть бути з товстою шкаралупою з погано розвиненою ультраструктурою мембран шкаралупи через високу прозорість мембран. Добре сформована ультраструктура мембрани сприяє отриманню гарних опалових яєць (із низькою прозорістю).

Як повідомлялося, просвічування інкубаційних яєць дозволяє оцінити цілісність шкаралупи.