Тваринництво

Якість овечого молока не змінюється після глибокого заморожування

Якість овечого молока не змінюється після глибокого заморожування

Середній уміст білка в овечому молоці – 5,8%. Цей показник вищий, ніж у козячому молоці (4,6%) чи коров’ячому (3,3%), пише журнал The Ukrainian Farmer.

Жир овечого молока перебуває у тонкодисперсному стані, тому воно гомогенне, легко засвоюється й не змінює свого стану в  сирному згустку, забезпечуючи високий відсоток виходу сиру.

Однорідність і малий діаметр жирових кульок – важливий чинник для збереження жиру в сирному згустку, оскільки так запобігають його втраті з сироваткою.

Гомогенність овечого молока дозволяє піддавати його глибокому заморожуванню без змін якості, бо після розморожування жир не розділяється й не змінюється його смак.

В овечому й козиному молоці міститься значно більше дрібних жирових кульок, ніж у коров’ячому. Так, на розмір кульок діаметром 1,5-3 мкм у них припадає більше як 60%, а у корів – лише 43%. Отже, економічно вигідніше виробляти сир із молока цих видів тварин – із меншими втратами компонентів молока з сироваткою.

Нагадаємо, овече молоко містить увесь комплекс вітамінів групи В.