Якість кормів має важливе значення для печінки птиці

Печінка птиці завдяки своїй фільтрувальній функції є бар’єром для інфекцій. Тому якість кормів має важливе значення, оскільки надмірна кількість патогенних бактерій може становити неабиякий ризик, пише журнал «Наше птахівництво».
Високий рівень мікроорганізмів, як-от кишкова паличка, сальмонела чи клостридії, може призвести до інфікування печінки, а бактеріальні токсини ‒ до ураження, що тривало впливатиме на продуктивність птиці.
Печінка постійно контактує із субстанціями, які можуть впливати на її роботу через детоксикаційну функцію. Мікотоксини, наприклад, є одними з найважливіших і найпоширеніших гепатотоксикантів у птиці. Вони можуть чинити пряму гепатотоксичну дію (афлатоксин і охратоксин) або непряму ‒ внаслідок їх метаболізму, як у разі із зеараленоном і фумонізином.
Надмірне вживання антибіотиків і кокцидіостатиків негативно впливає на функцію печінки, оскільки більшість їх метаболізується саме в печінці. Тривале застосування антибіотиків, особливо для стимуляції росту, може негативно вплинути на гепатоцити після того, як вони перетравлять ці препарати.
Крім того, через метаболічну функцію печінки утворюються побічні продукти, які можуть впливати на її роботу. Одним із побічних продуктів є вільні радикали. Вони утворюються в процесі нормального метаболізму, але можуть вироблятися в надмірних кількостях протягом високопродуктивних періодів, коли потреба в енергії найвища. Також вільні радикали присутні в раціонах, що містять окислені інгредієнти з погано консервованими чи неякісними жирами.
Вільні радикали окислюють інші клітинні компоненти: ДНК, ферменти чи цитоплазматичну мембрану. Накопичення вільних радикалів може спричинити окислювальний стрес.
Як повідомлялося, тривалий цикл виробництва у курей-несучок вимагає здорової печінки.