Тваринництво

Якими методами можна зменшити вміст холестерину в яйцях

Якими методами можна зменшити вміст холестерину в яйцях

Вміст холестерину в яйцях, як свідчать багато досліджень, зумовлено генетичними й фізіологічними чинниками, і кормові раціони птиці чинять на нього тільки обмежений вплив.

Наприклад, установлено, що яйця курей, у кормових раціонах яких було більше жирів, мали на 5-9% більший уміст холестерину. Його вміст у яйцях, збагачених поліненасиченими жирними кислотами, був меншим на 9-12%, ніж у звичайних.

Вміст холестерину в жовтках знизився на 23%, коли в раціон курей додали порошок із часнику, й на 16-33% – за додавання 2% кормових фітостеролів.

Крім стратегій, заснованих на генетичному відборі птиці або на модифікації умов годівлі, робляться спроби виробляти яйцепродукти з низьким умістом холестерину за допомогою технологічних методів.

Найпростіший спосіб – шляхом окремого сушіння жовтків і білків і змішування їх у пропорції, що містить меншу кількість жовтків, у яких власне і міститься переважно холестерин.

Іншою стратегією є видалення холестерину з яєчних жовтків шляхом використання органічних розчинників – таких, як ацетон.

Ще одним варіантом є використання надкритичного CO2 як надзвичайно потужного розчинника для видалення холестерину з яєчних жовтків.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!