Якими методами можна зменшити вміст холестерину в яйцях
Вміст холестерину в яйцях, як свідчать багато досліджень, зумовлено генетичними й фізіологічними чинниками, і кормові раціони птиці чинять на нього тільки обмежений вплив.
Наприклад, установлено, що яйця курей, у кормових раціонах яких було більше жирів, мали на 5-9% більший уміст холестерину. Його вміст у яйцях, збагачених поліненасиченими жирними кислотами, був меншим на 9-12%, ніж у звичайних.
Вміст холестерину в жовтках знизився на 23%, коли в раціон курей додали порошок із часнику, й на 16-33% – за додавання 2% кормових фітостеролів.
Крім стратегій, заснованих на генетичному відборі птиці або на модифікації умов годівлі, робляться спроби виробляти яйцепродукти з низьким умістом холестерину за допомогою технологічних методів.
Найпростіший спосіб – шляхом окремого сушіння жовтків і білків і змішування їх у пропорції, що містить меншу кількість жовтків, у яких власне і міститься переважно холестерин.
Іншою стратегією є видалення холестерину з яєчних жовтків шляхом використання органічних розчинників – таких, як ацетон.
Ще одним варіантом є використання надкритичного CO2 як надзвичайно потужного розчинника для видалення холестерину з яєчних жовтків.
Додати коментар