Тваринництво
Головне:
Тваринництво

Які супутні ознаки спостерігаються у корів, хворих на субклінічний ацидоз

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Які супутні ознаки спостерігаються у корів, хворих на субклінічний ацидоз

Субклінічний ацидоз у великої рогатої худоби протікає з такими супутніми ознаками:

– погане наповнення рубця та нерівномірне споживання корму;

– співвідношення ацетату до пропіонату в рубцевій рідині вище за 2,2;

– кількість корів, що одночасно жують, менша від половини поголів’я;

– у багатьох корів рідкі, пінисті, пузирчасті фекалії, а у фекаліях значної кількості корів виявляють сліди фібрину і цілі, не перетравлені зерна;

– «трупні» губи, волога неохайна шерсть, звислий хвіст, брудні спина й зад;

– в окремих корів знижений уміст молочного жиру й підвищений – білка в молоці;

– під час споживання корму корови намагаються вибирати довгі частки грубих кормів;

– збільшене споживання солі або інших мінералів за вільного доступу до них, корови лижуть підлогу із залишками сечі;

– високий уміст соматичних клітин у молоці, знижений імунітет і плодючість;

– кульгавість і ламініти, геморагії або забарвлені у червоне копита.

Високий рівень концентратів пригнічує жуйку, що є одним із провідних чинників регуляції рН рубця. За достатньої кількості грубих кормів, розмір часток яких має бути 2-4,5 см, корови активно відригують і пережовують корм. Цей процес супроводжується значним виділенням слини. Надходження лужної слини в кисле середовище рубця відіграє важливу роль у регуляції кислотності рубцевого вмісту.

За ацидозу корова кілька годин не їсть – за цей час кислоти з рубця всмоктуються, рН приходить у норму, і тварина починає споживати корм. При цьому рН не підвищується, корова з’їдає корму більше за норму через попередній голодний період. Тому через деякий час рН падає, і корова перестає споживати корм, доки не перетравиться вся порція й не знизиться кислотність. За такої ситуації утворюються великі інтервали між споживанням корму, що зумовлює недоотримання певної кількості корму.

Часто фахівці з годівлі та ветлікарі припускають, що це не смачні корми та інші причини, а не ацидоз, і тому знижується споживання корму, жирність молока.

У високопродуктивних корів часто протягом доби може кілька годин утримуватися висока кислотність у рубці. Якщо цю ситуацію виправити, то молочна продуктивність може збільшитися.

Як повідомлялося, до 65% поголів’я високопродуктивних корів схильні до субклінічного ацидозу рубця.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!