Тваринництво

Які особливості адаптації корови до метаболічних змін в період лактації

Втрата ваги корови на початку лактації неминуча. Однак ступінь втрати ваги та здатність корови адаптуватися до метаболічних змін від періоду сухостою та тільності до періоду лактації визначає успіх самої лактації, наступного репродуктивного циклу та довголіття корови, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Особливо важливим аспектом адаптації на початку лактації є те, що втрата ваги відбувається через мобілізацію як м’язів, так і жиру. На зміну товщини м’язової тканини впливає обсяг негативного енергетичного балансу, що також пов’язаний із захворюваністю на хвороби перехідного періоду.

У післяотельний період корови можуть мобілізувати до 35% або навіть більше енергії з м’язових тканин для підтримання лактації. Виснаження м’язів зазвичай відбувається в перші три тижні лактації й часто сприймається як втрата жиру.

Мобілізація жирової тканини, однак, може тривати й після цього раннього періоду лактації. Проблема, пов’язана з мобілізацією тільки жирових запасів для забезпечення енергетичних потреб, полягає в тому, що печінка може перевантажуватися й не справлятися зі своїми функціями, що призводить до жирової дистрофії печінки та кетозу.

Мобілізація м’язової тканини дає змогу використовувати білки як джерело енергії (глюкоза) і забезпечує постачання амінокислот, необхідних для підтримання лактації й імунної системи, особливо в період, коли споживання сухої речовини занадто низьке, щоб відповідати потребам організму.

Раніше повідомлялося, як змінюється молочна залоза корів під час сухостою.