Тваринництво

Які чинники провокують некроз вух у свиней

Які чинники провокують некроз вух у свиней

Причиною ускладнень за некрозу кінчиків вух у свиней є вторинні інфекції та їхні збудники, пише журнал The Ukrainian Farmer.

До патологічних змін у їхньому організмі часто призводить Mycoplasma suis, яка сприяє розвитку інфекції, особливо гемолітичній анемії з високим умістом білірубіну у крові. Мікоплазми мають властивість прилипати до еритроцитів і спричиняти їх агрегацію. Внаслідок деструктивної дії мікоплазм на еритроцити їхня кількість зменшується.

Важливу роль у виникненні й розвитку синдрому некрозу вух у свиней відіграє аутоімунна відповідь тварини, яка проявляється у виробленні інфікованим організмом аглютинінів проти поверхневих антигенів еритроцитів. Хворобу провокують антитіла, що утворюють циркулювальні імунні комплекси в дрібних судинах вушних раковин. Ці судини втрачають еластичність, у них порушується циркуляція крові, поверхня шкіри стає анемічною. Згодом приєднуються вторинні інфекції, які й спричиняють некроз вух.

Іншими інфекційними чинниками часто є бактерії Salmonella ssp. і віруси: цирковіруси, віруси респіраторно-репродуктивного синдрому та класичної чуми свиней. Вони супроводжуються сепсисом, унаслідок якого утворюються проліферативні клітини, що вистилають кровоносні судини й, своєю чергою, можуть спровокувати утворення тромбів і порушення кровотоку в капілярах і некроз вух.

Також синдром некрозу вух пов’язаний і з іншими патогенними чинниками. Так, найчастішими етіологічними чинниками є несприйнятливі умови утримання: високі рівні вуглекислого газу, аміаку в приміщенні, протяги спричинюють у свиней агресію. Тварини кусають одна одну до появи ран, швидко інфікуються, що часто закінчується некрозом. Причини виникнення канібалізму також сприяють прояву хвороби в стаді.

Важливу роль в патогенезі некрозу кінчиків вух відіграє повноцінна годівля й вільний доступ свиней до напувалки. Часто хвороба спостерігається на фермах із незбалансованим раціоном за лізином або в разі виключення з раціону рибного борошна як джерела повноцінного білка, браку в раціоні амінокислот. Неякісні та прогірклі жири знижують споживання корму, засвоєння білків, вітамінів, амінокислот. Такі вади годівлі провокують агресивний і стресовий стан у свиней. До певної міри згладжує проблему застосування антиоксидантів.