Як зменшити смертність серед хворої на некротичний ентерит птиці
Фітогенна кормова добавка поліпшує показники маси тіла й конверсії корму навіть у хворої на некротичний ентерит птиці й ефективно знижує смертність серед інфікованого стада.
З початком застосування антибіотиків у бройлерному виробництві про некротичний ентерит як хворобу було майже забуто до 2006 року, доки в Європейському Союзі не заборонили антибіотики для стимулювання росту сільськогосподарських тварин і птиці.
З того часу вважається, що хвороба відсвяткувала своє відродження внаслідок скорочення антибіотиків. Оскільки все більше країн дотримуються провідного принципу ЄС у скороченні антибіотиків – стимуляторів росту у виробництві птиці, промисловість нині перебуває в пошуках нових інструментів контролю некротичного ентериту.
Незважаючи на те, що клінічні випадки хвороби спостерігаються нечасто, в уражених стадах виявляють до 30% загиблої птиці. Справжні збитки виникають у результаті субклінічної (прихованої) форми, оскільки її зазвичай не виявляють і не лікують, а продуктивність птиці тим часом різко зменшується.
Захворювання проявляється, якщо патогенний збудник, під впливом відповідних чинників переміщується до тонкого відділу кишківника.
Окрім якісного ветеринарного менеджменту, основними чинниками профілактики некротичного ентериту є якісне керування та практичне ведення господарства, а також нагляд за здоров’ям птиці, зокрема, за станом кишківника.
Деякі алкалоїди, що містяться в рослинних екстрактах, а саме ізохінолінові похідні, мають сильні протизапальні властивості. Тому задавання фітогенної кормової добавки разом із кормом птиці допоможе мінімізувати випадки некротичного ентериту.
Додати коментар