Як свинарям мінімізувати викиди парникових газів
Українські виробники свинини можуть мінімізувати викиди парникових газів і негативний вплив на виробництво. Тим самим пришвидшити свою інтеграцію до Європи, яка реалізує Green deal (Зелений курс).
На цьому під час Міжнародного практичного форуму Pigs Farming Industry наголосив аналітик УКАБ Максим Гопка.
Насамперед треба:
– розробляти дієти зі зниженим вмістом білка з біодоступністю амінокислот;
– управляти гноєм свиней як цінним ресурсом для скорочення викидів: закрити лагуни для уловлення метану для джерела енергії, вносити і закладати гній ґрунт;
– за вирощування кукурудзи та сої мінімально обробляти чи взагалі не обробляти ґрунт, використовувати покривні культури. У найближче десятиріччя такі технології обробітку ґрунту, як strip till, no till набиратимуть обертів.
– використовувати в раціоні свиней побічні продукти виробництва біоетанолу, як-от DDGS від кукурудзи.
– висаджувати дерева, місцеві трави на виробничій території та навколо неї, щоб утворити вітрозахисні смуги, які також створюватимуть тінь і поглинатимуть більше CO2.
«Можливо, це примітивні речі, але вони важливі в процесі отримання експортного сертифікат на наші майбутні ринки збуту свинини», – зауважив Максим Гопка.
Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила закон, який вдосконалює розвиток тваринництва.