Тваринництво

Як контролювати мікотоксини на птахофермі

Економічні втрати від мікотоксикозів у птиці виливаються у зниження швидкості росту, конверсії корму, виходу тушок та їхньої якості, більшу сприйнятливість до інших захворювань та їхню імунодепресивну дію.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Для контролю мікотоксинів у кормах застосовують:

• регулярний лабораторний аналіз кормових інгредієнтів і комбікормів на вміст мікотоксинів перед складанням раціону для птиці;

• моніторинг і контроль рівня вологості приміщень для зберігання зерна та кормів. Рівень вологості зерна має бути нижчим за 13%. Афлатоксини й інші мікотоксини, що виробляє Aspergillus spp., не утворюються за температури нижче 5-8 °C;

• періодичне оброблення обладнання для виробництва кормів для контролю росту цвілі.

Період між виготовленням корму і його споживанням птицею має бути мінімальним. Рівень і частота зараження мікотоксинами зростають за тривалого зберігання корму.

Вилучення забруднених мікотоксинами кормів/кормових інгредієнтів або заміна кормів  також частково допомагають захистити птицю.