Як контролювати мікотоксини на птахофермі
Економічні втрати від мікотоксикозів у птиці виливаються у зниження швидкості росту, конверсії корму, виходу тушок та їхньої якості, більшу сприйнятливість до інших захворювань та їхню імунодепресивну дію.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Для контролю мікотоксинів у кормах застосовують:
• регулярний лабораторний аналіз кормових інгредієнтів і комбікормів на вміст мікотоксинів перед складанням раціону для птиці;
• моніторинг і контроль рівня вологості приміщень для зберігання зерна та кормів. Рівень вологості зерна має бути нижчим за 13%. Афлатоксини й інші мікотоксини, що виробляє Aspergillus spp., не утворюються за температури нижче 5-8 °C;
• періодичне оброблення обладнання для виробництва кормів для контролю росту цвілі.
Період між виготовленням корму і його споживанням птицею має бути мінімальним. Рівень і частота зараження мікотоксинами зростають за тривалого зберігання корму.
Вилучення забруднених мікотоксинами кормів/кормових інгредієнтів або заміна кормів також частково допомагають захистити птицю.