Тваринництво

Яйця перепілок для інкубації починають відбирати з 8-тижневого віку

Яйця перепілок для інкубації починають відбирати з 8-тижневого віку

Для виведення молодняку перепілок застосовують штучну інкубацію, бо під час одомашнення ця птиця втратила здатність до перельотів, у неї майже зник інстинкт насиджування та гніздування.

Для відтворення промислових і племінних стад яйця для інкубації починають відбирати з 8-тижневого віку.

Згідно з ДСТУ, маса перепелиного яйця для інкубації повинна бути щонайменше 10 г, заплідненість – не менше 70-85%.

На інкубацію яйця збирають мінімум двічі на день. Відбирають їх за формою, масою, якістю шкаралупи тощо. Особливістю перепелиних яєць є відбирання за інтенсивністю забарвлення шкаралупи. Вважається, що виводимість молодняку з яєць більш пігментованою шкаралупою краща, ніж із яєць слабо пігментованих.

Шкаралупа інкубаційних яєць перепілок має бути однорідною, гладкою та чистою. Забарвлення шкаралупи –пігментоване, у вигляді крапок і плям. У яйцях, що призначаються населенню або інкубуються для вирощування молодняку на м’ясо, допускаються незначні відхилення за формою та забрудненням шкаралупи у вигляді плям або смуг загальною площею не більше 5% поверхні.

Не допускається використання для інкубації яєць неправильної форми, забруднених, розбитих, із насічкою, з шорсткою та зморшкуватою шкаралупою, з вапняними наростами на шкаралупі, безшкаралупних та з тонкою шкаралупою, двожовткових, із кров’яними, м’ясними та іншими включеннями, зі зміщеною або блукальною повітряною камерою, підморожених, із плямами під шкаралупою, з обірваними градинками.

Як повідомлялося, перепелиним фермам найкраще утримувати власне батьківське поголів’я.